דיני גניבה ממעסיק אינם זהים בכל העולם. הסיבה לכך היא שלכל מדינה יש מערכת חוקים ותקנות משלה המסדירים מקרים כאלה.
גניבה במקום העבודה היא אחד מסוגי הפשע הנפוצים ביותר בישראל. זה משפיע על הרבה אנשים מדי שנה, וזה גם אחד הפשעים הכי פחות מדווחים מכיוון שעובדים חוששים מנקמה או מפיטורים אם הם מדווחים על כך לחברה או לרשויות החוק שלהם.
נדון בכמה שיטות נפוצות בהן משתמשים מעסיקים כדי לגנוב מהעובדים שלהם, כיצד להגן על עצמך מפני שיטות אלו, ואילו צעדים עליך לנקוט אם
דיני גניבה ממעסיק
חוק הגניבה הוא כזה שלא תמיד ברור ויכול להיות קשה להבנה.
מהם חוקי הגניבה?
למעסיקים יש זכות להגן על רכושם ונכסיהם, וזה לא חוקי לעובדים לקחת משהו ששייך לחברה ללא רשות.
עבירת גניבה ממעביד
מדובר על עבירה קיצונית, היא אינה פוגעת רק בקניין הפיזי של המעביד, אלא היא פוגעת באמון שיש בין המעביד לעובד. פגיעה זאת היא לא פעם קיצונית יותר במיוחד כאשר מדובר על עבירות של גניסת רכוש בשווי מתחת ל 1000 ש”ח.
גניבה היא עבירה פלילית הכוללת לקיחת רכוש ללא הסכמת הבעלים או רשותו. זה יכול להיעשות על ידי גניבה, מעילה או שוד.
על פשע זה עונש מאסר וקנסות. חומרת העונש תלויה בערך הסחורה הגנובה ובכמה היא נלקחה.
קל לגנוב ממעסיקים כאשר הם לא מודעים לכך שלוקחים את רכושם. פשע זה יכול להתבצע על ידי עובדים, לקוחות, ספקים וצדדים שלישיים אחרים שיש להם גישה לשטח החברה או עובדים כקבלנים עבורם.
גניבה מהמעסיק היא פשע שעלול לגרום לקנסות גבוהים, למאסר ולהשלכות אחרות. הצורה הנפוצה ביותר של גניבה מהמעסיק היא כאשר עובדים לוקחים את שכרם או העמלות שלהם ללא רשות.
כדי להימנע מכך, מעסיקים צריכים לוודא שהם פועלים על פי כל הכללים והמדיניות המפורטים בחוזים שלהם עם העובדים. הם צריכים גם לוודא שהם לא משלמים מידי מדי עובדים כדי שלא יהיה להם תמריץ לגנוב.
עבירת גניבה ממעביד היא סוג של גניבה המתרחשת כאשר עובד גונב פריטים מהמעסיק שלו, כגון רכוש חברה, כסף או מידע.
דיני גניבה ממעסיק היא עבירה חמורה. ניתן להאשים זאת כפלילים או עוון בהתאם לשווי החפצים שנגנבו והאם התכוון העובד לגנוב אותם.
גניבה מהמעסיק יכולה לקרות בדרכים רבות. כמה שיטות נפוצות כוללות הוצאת מזומנים מכספת משרדית ללא רשות, גניבת מוצרי חברה לשימוש אישי או לקיחת מידע סודי ללא אישור.
לקיחת מידע סודי ללא אישור
זה נושא שנמצא במגמת עלייה לאחרונה. לא מדובר רק בגניבת מידע סודי מחברות, אלא גם באיך החברות הללו יכולות לעצור זאת.
אחת הדרכים הנפוצות ביותר להגן על המידע הסודי שלך היא על ידי יישום אמצעי אבטחה כגון חומות אש, הצפנה והגנה באמצעות סיסמה.
בעבר, עובדים נדרשו לקבל אישור מהממונים עליהם לפני לקיחת מידע סודי. עם זאת, חברות רבות עברו למדיניות של דלת פתוחה שבה מותר לעובדים לקחת מידע סודי ללא רשות.
זה הוביל לעלייה במקרים של לקיחת מידע סודי על ידי עובדים ללא הרשאה. המונח "מידע סודי" מוגדר כל דבר שאינו מיועד לפרסום או הפצה מחוץ לחברה וכולל סודות מסחריים, נתונים פיננסיים, נתוני לקוחות וקניין רוחני.
הסיבה העיקרית לבעיה זו היא שרוב הפוליסות כתובות בצורה גרועה ומשאירות מקום לפרשנות שגויה. בנוסף, לחברות רבות אין הבנה ברורה מהו מידע "סודי" או כיצד יש להתייחס אליו.
הנושא של לקיחת מידע סודי ללא אישור הוא בעיה הולכת וגוברת במקום העבודה. זה יכול להזיק מאוד לאדם או לחברה אם המידע הסודי שלהם נלקח על ידי מישהו שאין לו סמכות לעשות זאת.
גניבת לקוחות ממעסיק
גניבת לקוחות ממעסיק היא בעיה חמורה בעיקר בתחום האתיקה, אם כי קיים חוק חופש העיסוק, אדם שכיר יכול לעבוד גם בעבודה נוספת כשכיר או כעצמאי.
ישנם מקרים בהם אותו אדם מבצע גניבת לקוחות ממעסיק, אך האם מדובר על “גניבה” מאחר והלקוח בוחר מול מי לעבוד, יחד עם זאת ישנה תחרות ברורה ומותר ללקוח לעבור לעבוד עם מי שמתאים לו הן מבחינת שירות, מבחינה כלכלית ועוד.
כיום, לא קל לחברות להתבלט על פני מתחרותיהן. כדי לשרוד, חברות צריכות להיות חדשניות ולהציע משהו שאין למתחרים שלהן. כאן נכנס לתמונה קופירייטינג יצירתי. קופירייטרים מסוגלים ליצור תוכן המקדם את המוצרים/שירותים של החברה בצורה ייחודית, ולספק להם יתרון על פני חברות אחרות שעשויות להשתמש באסטרטגיות דומות.
דרכים שבהן עובד יכול לגנוב לקוחות ממעסיק:
הדרך הראשונה היא על ידי ניצול המוניטין של המעסיק שלך.
הדרך השנייה היא עבודה עם מתחרה.
הדרך השלישית היא על ידי שימוש במשאבים של המעסיק שלך כדי לגנוב מהם לקוחות ואז לעזוב את החברה.
הדרך הרביעית היא על ידי שימוש במשאבים של המעסיק שלך כדי לגנוב את הלקוחות של המתחרים שלהם ואז לעזוב את החברה.
גניבת שעות עבודה – דיווח כוזב של שעות עבודה למעסיק
הרעיון של גניבת שעות עבודה אינו חדש. זה קיים כבר עשרות שנים, אבל האופן שבו זה נעשה השתנה עם הזמן.
סוג זה של גניבה יכול להיעשות במגוון דרכים, כגון:
- עבודה בשעות נוספות לעבודה על פרויקטים אישיים שאינם קשורים לעבודה שלך.
- עבודה על פרויקטים אישיים בשעות עבודה קבועות.
- לקחת יום חופש לעבודה בפרויקטים אישיים בשעות המשרד.
כמו כן מנגד קיימים מקרים בהם המעסיק לא משלם עבור שכר שעות עבודה בסיסי או אינו משלם על שעות עבודה מעבר (אי תשלום על שעות נוספות).
מה העונש על גניבה ממעסיק?
העונש על גניבת סתם ע”פ החוק הוא 3 שנות מאסר. בעוד שהעונש על גניבה ממעביד עומד על 7 שנות מאסר וזאת בדומה לעבירות גניבה של עובד ציבור.
מה נחשב לגניבה ממעסיק?
אם גנבתם עט מהמשרד או קלסר, לא צפוי שתשבו על זה 3 שנים בכלא, ברוב המקרים המעסיק גם יתעלם מכך אבל תדעו שהוא יחשוש מאוד וקיימת פגיעה באמון. אך יחד עם זאת, גם עבירה זאת נחשבת לגניבה ממעסיק.
נכתב בשיתוף עורך דין דיני עבודה יניב גבריאל.